Zeeland staat bekend om zijn stranden en duinen, maar wist je dat er ook bos in Zeeland te vinden is? De herfst is het seizoen bij uitstek om te gaan fotograferen in het bos. Ga op zoek naar de prachtigste herfstkleuren, allerlei nootjes en uitgebloeide bloemen, maar vooral naar paddenstoelen. In dit artikel laat ik zien waar je paddenstoelen kunt fotograferen in Zeeland. Daarbij laat ik ook andere herfstbeelden zien, ter inspiratie.

1. De Manteling

Natuurgebied De Manteling vind je tussen Oostkapelle en Domburg. Het bestaat uit bos, duin én landgoederen, inclusief buitenverblijven zoals Kasteel Westhove. Vroeger ontvluchten de rijken de stad en verbleven in hun buitenverblijven in De Manteling. In het bosgedeelte komen veel damherten en reeën voor, maar je vindt hier ook paddenstoelen. Soms zo klein dat je goed moet kijken om ze te kunnen zien. Je vindt hier vooral veel soorten zwammen.

TIP: Lees hier wat je nog meer bij De Manteling kunt fotograferen

2. Oranjezon

Natuurgebied Oranjezon vind je bij Vrouwenpolder. In dit voormalige waterwingebied wandel je door de duinen én bossen en heb je kans om veel (semi) wilde dieren te zien, waaronder ook veel herten. In het bosrijke gedeelte, maar ook in de duinen groeien ook veel paddenstoelen, waaronder de vliegenzwam. De beroemde rood-met-witte-stippen-paddenstoel die iedereen op de foto wil zetten. Maar ook veel inktzwammen. Die beginnen als witte ‘stokken’ met hoedje en langzaam begint de hoed uit te vouwen en drupt de ‘inkt’ naar beneden. Andere mooie dingen die je in Oranjezon kunt fotograferen is ochtendmist, zeker als er ook een zonnetje bij schijnt. In het duingebied dat verschillende hoogtes kent, blijft de mist mooi hangen in de dalen. Prachtig gezicht!

3. Landgoed Ter Hooge

In Middelburg vind je het landgoed rondom Kasteel Ter Hooge. Dit kasteel is nu particulier bezit en niet toegankelijk. In het bos eromheen kan je wel goed wandelen. Naast het grachtwater waar je met verschillende bruggetjes over kunt steken, vind je hier ook veel vogels, konijnen en soms ook reeën. En in de herfst poppen de paddenstoelen uit de grond. Vooral in het grasgebied rondom het water.

4. Veerse Bos

Het Veerse Bos vind je bij het plaatsje Veere op Walcheren. Hier wandel je door een prachtig stukje bos langs de Veerse kreken. Het is een walhalla voor vogels, waaronder ook het ijsvogeltje, die als een blauwe flits langs komt gevlogen. In de herfst poppen de paddenstoelen uit de grond. Ook de vliegenzwam komt hier voor. Neem dus zeker jouw camera mee als je in het Veerse Bos gaat wandelen in de herfst.

5. Het Gadrabos

Het Gadrabos ligt op Schouwen-Duiveland ten noorden van Haamstede. Als je ergens goed paddenstoelen kunt fotograferen in Zeeland, dan is het hier. In dit kleine stukje bos, vind je bijna gegarandeerd vliegenzwammen. Zodra de herfst begint poppen ze hier bij bosjes omhoog. Dit bos is onderdeel van de Vroongronden waar je ook mooi kunt wandelen en fietsen. In dit bos worden ook regelmatig excursies gehouden door Staatsbosbeheer, waaronder ook een op zoek naar paddenstoelen.

6. Kop van Schouwen

Op de Kop van Schouwen vind je het grootste bos van Zeeland. Ook hier kan je uitstekend paddenstoelen fotograferen in Zeeland. Bijvoorbeeld de Duivelsbroodrussula, een paars/witte paddenstoel, die goed opvalt in het dennenbos. De dennen hier zijn trouwens aangeplant in de jaren 30, het zijn Corsicaanse en Oostenrijkse dennen. Naast paddenstoelen vind je hier ook veel damherten en reeën. Als je vroeg in de herfst bent kan je damhertenbronst meemaken (begin oktober).

TIP: Lees hier waar je herten kunt spotten in Zeeland

7. De Braakman

De Braakman in Zeeuws-Vlaanderen is genoemd naar een oude zeearm in de Westerschelde. Nu kan je hier heerlijk wandelen rondom de kreek door graslanden, weilanden én door bos. Als je hier in de herfst bent, dan is de kans groot dat je ook paddenstoelen spot. Misschien zie je wel de zeldzame witte kluifzwam. Altijd je camera meenemen dus als je naar de Braakman gaat in Zeeuws-Vlaanderen.

8. Clingse bossen

De Clingse bossen liggen in Oost-Zeeuws-Vlaanderen nabij Hulst. In dit waterwinbos vind je vooral heel veel vogels én eekhoorns. Die laatste spot je het beste vanuit de Fotografiehut in Clinge. Ga je in de herfst gewoon wandelen dan heb je grote kans om paddenstoelen te spotten, want het is een echte paddenstoelenwalhalla. Wist je trouwens dat eekhoorntjes ook graag paddenstoelen lusten? Als je heel veel gelukt hebt, zie je er misschien wel eentje met een paddenstoel in zijn poot of wangzak.

Hoe paddenstoelen fotograferen?

Als je paddenstoelen wilt gaan fotograferen, dan moet je aan een aantal dingen denken. Ik zet ze hieronder even op een rij:

  • Zorg dat je een telelens of een macrolens hebt. Daarmee kan je het beste paddenstoelen fotograferen. Beiden zorgen namelijk voor een hele mooie vage achtergrond en laten het beste de details van de paddenstoel zien.
  • Ga door je knieën als je paddenstoelen gaat fotograferen. De meeste paddenstoelen groeien laag bij de grond en daarbij is een laag perspectief het mooiste. Fotografeer ook eens de lamellen, die zie je normaalgesproken niet zo snel, dus dat geeft een originele foto.
  • Als je in het bos gaat fotograferen in de herfst, dan heb je vaak wat minder licht. Dat betekent dat als je niet vanaf een statief fotografeert dat je je ISO hoger moet zetten, wil je nog scherpe foto’s uit de hand kunnen nemen. Hoe hoog je de ISO kunt zetten zonder dat de foto teveel ruis bevat, dat verschilt per camera.
  • Neem paddenstoelen met tegenlicht, liefst beetje vroeg in de ochtend. Dat geeft een mooi zacht achtergrondlicht voor jouw onderwerp. Scherpstellen is soms wel lastig met tegenlicht. Lukt het automatisch niet, schakel dan over op handmatig scherpstellen.
  • Tip: neem een matje of plastic zak mee of trek een outdoorbroek aan die tegen een stootje kan. Als je paddenstoelen gaat fotograferen zit of lig je vaak op de grond en die is in de herfstperiode niet altijd lekker droog.

Succes met fotograferen.

Categorieën: FotografietipsNatuurtips

error: