Spechten horen we vaak roffelen in het bos, maar je ziet ze niet zo heel vaak. Hoewel de grote bonte specht wel een uitzondering is, die laat zich ook met regelmaat zien in tuinen. Welke spechten leven er in Nederland? Waar kan je spechten vinden? En hoe fotografeer ik het beste spechten? In dit artikel geef ik je tips over het spotten én fotograferen van spechten in Nederland.



Leefomgeving spechten
Overal waar bomen zijn leven spechten. Natuurlijk in natuurgebieden met loof- en dennenbomen, maar ook meer in de bewoonde wereld. In parken, grote tuinen en op landgoederen. Vooral de grote bonte specht is een veel geziene specht in- en rond woonhuizen. Ze gebruiken de bomen om in te broeden, maar ze zoeken daar ook naar voedsel. De meeste spechten zitten hoog in de boom, hoewel de groene specht ook vaak op de grond loopt.


Zes soorten spechten in Nederland
In Nederland leven 6 soorten spechten: de kleine bonte specht, de middelste bonte specht, de grote bonte specht, de groene specht, de zwarte specht en de draaihals. Op de laatste na heb ik ze allemaal een keer gezien en een aantal daarvan ook gefotografeerd. De zwarte specht en de draaihals zijn moeilijker te zien dan de bonte en groene spechten. Ze zijn schuwer en laten zich niet snel zien. De grote bonte specht is de meest bekende van de zes. Deze waagt zich in de winter ook regelmatig bij de pindakaaspot of voederplank in tuinen. De zwarte specht, de draaihals en de groene specht zijn alle drie goed te onderscheiden door kleur of gedrag. De kleine, middelste en grote bonte specht lijken allemaal vrij veel op elkaar doordat ze (deels) dezelfde kleuren hebben, maar als je goed kijkt zie je toch verschillen.


Beste fotografietijd spechten
Als je wandelt in het bos hoor je regelmatig het geroffel, maar je ziet de spechten vaak pas als ze wegvliegen. Wat is nou de beste tijd om spechten te fotograferen in Nederland? Tijdens de balts- en broedtijd in februari en maart zijn spechten actiever en luidruchtiger dan in andere maanden. En de bomen zijn in deze maanden nog niet zo begroeid. Daarom zijn februari en maart de beste maanden om spechten te zien én te fotograferen. Wandel rustig in een gebied waarvan je weet dat er spechten voorkomen. Luister goed naar geroffel en houd vliegende vogels in de gaten. Neem de tijd om de spechten te zoeken, ze zitten vaak hoog in een boom. Een andere manier om spechten te fotograferen is vanuit een vogelkijkhut, zoals die in Clinge. Hier heb je kans om drie soorten spechten te zien: de middelste en de grote bonte specht en de zwarte specht.

Spechten fotograferen: dit zijn de instellingen van je camera
Welke camera heb je nodig om spehten te fotograferen? En welke instellingen gebruik je? Het hangt er vanaf of je spechten fotografeert tijdens een wandeling of vanuit een schuilhut (of je woonkamer). In het eerste geval zit de specht vaak ver weg en heb je een camera nodig met een grote telelens (of zoom), meestal van +400mm. Fotografeer je spechten vanuit een schuilhut of bijvoorbeeld vanuit je woonkamer, terwijl hij op je voederplank zit, dan is de vogel meestal dichterbij en heb je minder grote telelens nodig. Een +200mm lens voldoet dan meestal. De vogel wil je het liefst zo scherp mogelijk fotograferen, met een mooie onscherpe (vage) achtergrond. Hieronder de instellingen en tips op een rijtje voor het fotograferen van een specht (en andere vogels):
- Kies voor een objectief (lens) van minimaal 400 mm. in de open lucht en +200mm. vanuit een schuilhut
- Als je met een flinke telelens fotografeert is het soms lastig om deze goed stil te houden, een statief of bijvoorbeeld een bonenzak helpt je bij het maken van scherpere foto’s
- Kies voor een laag diafragmagetal (grote opening) zodat er veel mooie onscherpte is in de achtergrond
- Zorg er zoveel mogelijk voor dat de achtergrond leeg is van objecten zodat je een mooie egale achtergrond hebt (dit is niet altijd mogelijk als een specht in een boom zit, vanuit een schuilhut is dit makkelijker)
- Kijk of je sluitertijd snel genoeg is. Als je met een telelens fotografeert heb je een snelle sluitertijd nodig wil je beweging van jezelf voorkomen én beweging van de specht bevriezen.
- Tot slot: veel geduld hebben, je inlezen in het gedrag en leefgebied van de specht en dan hopen op mooie beelden.
Veel succes met het fotograferen van spechten in Nederland!