Locatie

Natuurgebied Dijkwater ligt op het Zeeuwse eialnd Schouwen-Duiveland vlakbij Dreischor en Sirjansland aan de noordkant.

Flora en Fauna

Heel veel verschillende soorten vogels (riet, water- en zangvogels, maar ook roofvogels)
Zoogdieren: hazen, reeën

Fotografie kalender

Eind april / Begin mei: Harlekijn orchidee

De Harlekijn orchidee

De Harlekijnorchidee houdt van schraal grasland en is in Nederland vooral te vinden op de Waddeneilanden en in Zeeland. Eind april / begin mei vind je een paarse deken over het grasland bij natuurgebied Dijkwater op Schouwen-Duiveland in Zeeland, dan staan de orchideeën in bloei. Gelukkig zijn dit er nog best wat in Dijkwater. Veel van deze orchideeën staan in een gebied waar je niet mag komen, maar als je geluk hebt vind je ook orchideeën langs het wandelpad. 

Fotografietips Harlekijn orchidee

Als je de Harlekijnorchidee gaat fotograferen zoals de foto’s hierboven, dan heb ik een paar tips voor je.

Vergeet niet om ook een overzichtsfoto te maken van alle orchideeën in het veld. Kies hiervoor een groothoeklens (<24 mm) zodat je veel op de foto kunt zetten. Kies een groter diafragmagetal zodat je veel scherptediepte hebt en alle bloemen scherp zijn. 

Andere fotografieonderwerpen in Dijkwater

In Dijkwater valt veel meer te fotograferen dan alleen de Harlekijn orchidee. Als je in het voorjaar gaat dan is het bosgebied vol met fluitenkruid. Ook de meidoorns staan in bloei in het voorjaar. Beiden zijn mooie onderwerpen om te fotograferen, zowel close-up als in overzichtsfoto’s. Verder rennen er  hazen door het veld en met veel geluk zie je misschien een ree. De kans dat je vogels ziet is een stuk groter. Bij het water zitten vaak lepelaars en soms scheren er ijsvogels als blauwe flitsen langs je heen. Als je veel geluk hebt gaan ze misschien op een takje zitten om visjes te vangen. In de bomen en bosjes zitten veel zangvogels zoals roodborsttapuiten, zwartkop en staartmeesjes. En in het riet vind je de rietzanger en rietgors.

Dijkwater in Roots natuurmagazine

Voor Roots natuurmagazine schreef ik een artikel over Dijkwater inclusief fotografie. 

Dijkwater: wandelroute van ongeveer 4,5 kilometer

Natuurgebied Dijkwater ligt op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, niet ver van het dorp Dreischor en grenzend aan het Grevelingenmeer. Aan het begin van de route bevindt zich een kleine parkeerplaats, te herkennen aan het bord van Staatsbosbeheer. De wandelroute start bij het knotwilgenlaantje. Hier staat een informatiebord over Dijkwater en de wandelroute. De route wordt gemarkeerd door bordjes met rode pijlen. Iets buiten de route aan de Weg door het Dijkwater vind je de gluurmuur. Aan deze kant vind je ook de meeste paarse Harlekijn orchideeën.

Meer leren over fotograferen of samen op pad

Meer leren over het instellen van je camera, de basisbeginselen van fotografie of mooie natuurfoto’s maken? Start met het downloaden van het gratis e-book of boek één van de fotografieworkshops of cursussen. 

Categorieën: FotografietipsNatuurtips

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: